Serhiy POPOV (UA) & Groppo Tökmag (HU) – prezentare publica/Chisinau

 Serhiy POPOV (UA) & Groppo Tökmag (HU) – prezentare publica, 23 octombrie, 2010, ora 18:00

Centrul pentru Arta Conemporana, Chisinau [ksa:k] , str. Banulescu-Bodoni 5, ap. 2, Chisinau, http://chiosc.oberliht.com

CHIOSC – program de resedinta pentru curatori si artisti

Programul de resedinta pentru curatori si artisti a fost initiat drept parte a proiectului CHIOSC pentru a sustine cercetarea si productia artistica in Chisinau, plecind de la contextul local si facind uz de spatiile publice.

Serhiy POPOV

Proiectul include cercetarea si reprezentarea institutiilor culturale pentru prescolari si elevi. Centrele de creatie pentru copii si adolescenti inlocuiesc fostele ”Palate de Pionieri” care activau pe teritoriul republicilor sovietice, si includ cluburi pentru copii si colective artistice.

Studiul analizeaza structura interna a centrelor de creatie si relatiile dintre institutiile publice si de stat in contextul modernitatii. In reprezentatie sunt folosite materiale video si foto care reflecta starea acestor institutii, principalele tipuri de activitate creativa (cluburi, colective) si obiectele de creatie.

Serhiy POPOV CV

Nascut in Komsomolsk in 1978. Lucreaza si locuieste in Kharkov, Ucraina. Activitatea creativa si-a inceput-o in anii 2000. Abordand problemele sociale curente, continua traditia fotografilor care lucrau in anii ’70 si ’90. In 2005 se alatura grupului « SOSka ». Lucararea ”Gradina” din 2008 determina directia anilor curenti. Mai recent el exploreaza scoli si institutii prescolare ce opereaza in contexte socio-culturale specifice. Centrele de creatie pentru copii si si fostele centre culturale sovietice (”cluburile”) sunt institutiile care reprezint dogma culturala din prezent in forma ei primara. Autor de proiecte fotografice, picturi, video.

Grupul Tökmag (Tábori ANDRAS si Budha TAMAS) Pe parcursul aflarii noastre in Chisinau, am putut observa diferite tipuri de grilaje metalice, nu doar cele instalate la ferestre, dar si prin tot orasul. Majoritatea timpului ni l-am petrecut mergand cu bicicleta prin/in jurul acestor plase metalice mistice si am incercat sa ne imaginam cum, pe parcursul ultimilor 20-30 de ani, oamenii si-au alcatuit decoratiile ideale, menite sa le ofere protectie. Incepand cu 1990, proprietatea privata devine tot mai importanta in tarile ex-CAER si in Ungaria, dar principala diferenta pe care am sesizat-o e ca in Chisinau, aceste grilaje exprima mult mai multa creativitate – multe dintre ele au un design naiv – totusi acele forme diferite reprezinta diverse personalitati, si pe de alta parte, sunt preconizate sa faca spatiul locativ mai sigur, si nu doar sigur dar si mai atractiv si poate mai fericit. Cand am constientizat ca exista o ”miscare a design-ului grilajelor” speciala in Chisinau, am inceput sa fotografiem aceste documente metalice ca niste maniaci. (Acest proiect e legat de ultima noastra lucrare din Budapesta, Ungaria, numita ”Arheologie urbana”)

 Grupul artistic Tökmag a fost creat in 2008, chair daca cei 2 memebri ai sai lucreaza impreuna de 8 ani. Ambii au absolvit Universitatea Maghiara de Arte Frumoase, (MKE), Tamas Budha – Facultatea Intermedia si Andras Tabori – Facultatea Intermedia si Pictura. Viziunile lor similare si principiile artistice de baza fac grupul sa functioneze, mai degraba decat o viziuni eminenta si stricta despre arta. Interesul lor principal il constituie spatiile publice si lucrul lor e definit in circumstantele vietii urbane. Ei considera spatiile publice medii care pot fi liber utilizate. Activitatea Grupului Tökmag interactioneaza cu locurile si sensurile secrete ale orasului, aproape toate lucrarile lor reflecta aceast spatiu, deci intr-un fel sunt in opozitia ”scolii neo-avangardiste” predata la MKE.

Ei au infiintat o editura numita Tökmag, colectand materiale si subiecte de care sunt interesati, cu scopul arhivarii lor.

PARTENERI

Vizura Aperta, Zagreb, http://www.rhiz.eu/institution-12943-en.html, Asociaţia Slobodne Veze, Zagreb, http://slobodneveze.wordpress.com, Fundatia Centrul de Arta Contemporana, Kiev, http://cca.kiev.ua, Studio – Asociatia Tinerilor Artisti, Budapesta, http://studio.c3.hu, UNAgaleria, Bucureşti, http://unagaleria.blogspot.com, AREA Chicago, http://www.areachicago.org

Asociatia Oberliht, Gh. Asachi Str., 53/1, lit. “A”, Chisinau 2028, Republia Moldova, + (373 22) 286317

http://oberliht.com, http://www.facebook.com/oberliht, http://chiosc.oberliht.com, http://arthotel.oberliht.com

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :