Treaba cu treaba – muncă și patrimoniu în societatea (post)industrială/Cluj

Treaba cu treaba – muncă și patrimoniu în societatea (post)industrială, Sala Studio, Fabrica de Pensule, vineri, 22 octombrie & sâmbătă, 23 octombrie, ora 10.00 – 18.00

Tema patrimoniului industrial este una recurentă în preocupările culturii contemporane, colocviul încercând să cartografieze diversele inițiative și idei conectate cu tema și să analizeze câteva dintre fenomenele care se intersectează cu acest subiect (muncă, dezvoltare urbană, conversie, etc.). În ultimii 20 de ani, spațiile industriale s-au degradat constant, ajungând într-un ritm rapid din spații vii, reprezentative pentru cultura proletariatului, a societății industriale, niște coloși cu un statut ambiguu, pentru care azi avem o fascinație filtrată de esteticile contemporane. Această întâlnire are scopul de a oferi o înțelegere a moștenirii industriale în România și de a discuta despre posibilitățile de re-integrare a acestor spații și a moștenirii pe care o aduc în prezent, în contexte contemporane.

Colocviul aduce specialiști din domenii variate pentru a prezenta studii, analize sau inițiative pe tema patrimoniului industrial, urbanism, industrializare și reconversie urbană, dar și pentru a discuta liber în jurul acestor teme și a altora conexe, relevante pentru dezvoltarea urbană contemporană și pentru studiul orașului post-industrial. Colocviul urmărește atât să analizeze fenomene contemporane legate de temă, punându-le în contextul istoriei recente, cât și să ofere puncte de referință și idei pentru viitoare dezvoltări ale spațiilor industriale, ca spații de producție socială și purtătoare ale memoriei colective. O atenție deosebită încercăm, oferind contextul acestui schimb de idei și studii, să acordăm proiectelor artistice care se concentrează pe documentarea, recuperarea sau înțelegerea spațiilor industriale.

Evenimentul va avea loc în Fabrica de Pensule, primul exemplu din România de conversie a unui spațiu industrial într-un centru de artă și cultură contemporană. Fabrica de Pensule este un centru cultural independent care concentrează activitatea a peste 30 de spaţii de artă contemporană: ateliere de artişti, galerii şi organizaţii culturale active în domeniile artelor vizuale, dansului contemporan şi teatrului.

Cele două zile de colocviu propun atât prezentări, cât și discuții libere menite să contribuie la înțelegerea temei patrimoniului industrial, dar și să cristalizeze propuneri cu privire la valorificarea acestuia și să ofere un cadru pentru schimburi de idei cu privire la dezvoltările actuale ale spațiilor industriale, regenerare urbană. Temele generale ale colocviului vor fi analizate în cele trei sesiuni de prezentare – patrimoniu industrial, urbanism și industrializare, muncă (în perioada industrială și post-industrială), detaliate în sub-teme mai specifice în cadrul sesiunilor de discuții libere, menite să ofere ocazia schimbului de practici și propunerilor concrete.

Pentru informații suplimentare: Norbert Petrovici, UBB Cluj: NorbertPetrovici@socasis.ubbcluj.ro

Corina Bucea, Fabrica de Pensule: corina@fabricadepensule.ro, 0725 530 105

Fabrica de Pensule, Henri Barbusse 59-61, Cluj, www.fabricadepensule.ro

Mai multe detalii pe : http://www.facebook.com/event.php?eid=169361759745844&ref=nf

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :