“MOnuMENTS” /The Travellers Box Project/Londra

Proiectul de documentare si cercetare “MOnuMENTS” continua si in Londra.

In perioada 14-27 martie grupul focAR va porni la drum impreuna cu The Travellers Box Project.

Transferul de proiect in Londra ar putea aduce o nouă direcţie proiectului. Acum este posibilă observarea prin comparatie a monumentelor din cele două capitale, Bucuresti si Londra. Punctele de interes ale cercetării sunt conceptul, urbanismul, artistul, tehnica şi  comanditarul (statul). Fiind o expresie vizuala a unei atitudini publice, monumentele istorice s-au dezvoltat întotdeauna între cele două extreme – acceptarea, evocarea pioasa a unui trecut glorios şi de contestare.

Istoric

“MOnuMENTS” este un proiect artistic, care propune o reflecţie culturala şi sociala, care vizeaza un dialog intre spaţiul rural şi urban, intre mentalitati diferite, intre trecut si prezent.

“MOnuMENTS” reprezinta un raspuns firesc, organic al artistilor la aceste mutatii si reconfigurari. Rezultatul imediat il reprezinta documentarea diversitatii ca mixtura intre dezvoltarea urbana si cea rurala, intre gesturi culturale si gesturi individuale sau colective.  Misiunea proiectului este de natura “work in progress”, adica posibilitati continue de lucru, asocieri, schimbari si dinamica sociala. Avem de a face cu gesturi individuale sau colective, in reprezentari diferite dar folosind tehnici similare. “MOnuMENTS” prezinta realitatea prin farmecul gestului, citatelor culturale si imagistice care au fost interpretate intre metaforic si abstract.

Monumentele au avut întotdeauna un caracter dual: pe de o parte au comemorat istoria, iar pe de altă parte, acestea au fost contestate de mai multe grupuri sociale, care s-au opus anumitor tendinţe ideologice. Acest studiu este necesar peste tot, oferind astfel mai multe informatii modelate în piatră cu privire la ideologiile diferite şi momentele istorice.

Cercetarea a început în 2007, dar deschiderea oficială a proiectului s-a produs în 2009, atunci când am facut o actiune cu scopul de a atrage atenţia asupra unor monumente uitate sau aflate intr-o stare de degradare vizibila. Primul traseu l-am parcurs intre Constanta-Bucuresti, avand astfel ocazia să observam diferenţele dintre monumentele din mediul urban şi rural.

Pentru mai multe detalii vizitati http://focar.artforclick.com/2009/11/03/monuments/

Proiectul “The Travellers Box” este un discurs artistic intre artisti, prin care atat analiza cat si productia joaca un rol important. Fundamentul sau se bazeaza pe notiunea de colaborare intre diferitele ganduri, puncte de vedere ale artistilor si interactiunea cu Cutia se combina cu relatii care se dezvolta din aceasta cauza si se manifesta in diferite forme. Crearea si interpretarea sa este, prin urmare, condusa de artisti prin interactiunea cu Cutia, dar de asemenea prin crearea unei serii de relatii prin internet, atat la nivel national cat si global. Astfel, speram ca multe relatii si conversatii sunt examinate si se dezvolta pe masura ce proiectul se desfasoara. De asemenea, datorita naturii mobile si globale a proiectului, acesta este in continua evolutie si, prin urmare destul de instabil si maleabil.

Context si istoric

Creat si conceput de artistul danez Lars Vilhelmsen, “Cutia secreta de calator” a fost pus in miscare in May 2004 Lars continuand investigatiile intr-o sinteza de viata si art ace a geberat implicarea artistilor din toata Europa, incluzand Danemarca, Suedia, Germania si UK; fiecare din ei intraband si raspunzand diviziunilor invizibile care persista intre arta si identitate existenta culturala si de locatie, practici culturale si obiceiuri, sentimentul spatiului si notiuni de calatorie.

Pentru mai multe detalii vizitati http://www.thetravellersbox.org/

Curator Lars Vilhelmsen, Syrenvej 51, 9310 Vodskov, Denmark

http://www.thetravellersbox.org/  

Co-curator Karen Ay, AyDesignWorks , JJ&J HQ Studios, 191-205 Cambridge Heath Road, London E2 0EL UK

http://www.travellers-secret-box.co.uk/

 focAR group (Alina Tudor and Razvan Neagoe), 104 Boleyn Road, London E7 9QG, UK

focar.artforclick.com

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :