COMRADES OF TIME/Bucuresti

COMRADES OF TIME, EXPOZITIE la PAVILION UNICREDIT

18 Februarie – 28 Aprilie, 2010

DESCHIDERE OFICIALA 18 Februarie, 19.00, Curator: Joanna Sokołowska

Participanti: Zbynek Baladran (CZ), Grigor Khachatryan (AM), Anna Molska (PL), Ioana Nemes (RO), Skart (SRB), Clemens von Wedemeyer (DE)
« A fi con-temporan nu inseamna neaparat a fi prezent, a te afla aici si acum; inseamna sa fii mai degraba “alaturi de timp” decat “in timp”. In germana “con-temporan” se spune “zeitgenössisch”. Cum Genosse inseamna “tovaras“, con-temporan – zeitgenössisch – poate fi tradus prin “tovaras al timpului”, cel care colaboreaza cu timpul si il ajuta atunci cand are probleme, cand intampina greutati.” Boris Groys

De ce devin artistii contemporani niste „tovarasi ai timpului” atat de activi si intervin asupra lui in asemenea moduri, incat il incadreaza in metanaratiunile istorice implicite în spaţiile sociale contemporane? Expoziţia asociază întrebarea de mai sus cu practicile artistice care implică dileme puse de reprezentarea, rememorarea şi actualizarea trecutului din perspectiva proiectelor modernitatii socialiste si comuniste. In lucrarile artistilor pot fi detectate doua moduri de gandire principale si interconectate. Pe de o parte avem o reflectie asupra posibilelor sensuri ale straturilor istorice prezente in arhitectura si in alte forme de organizare a vietii, ce investigheaza in particular modul in care istoria este transmisa si mediatizata. Astfel, aici centrul de interes il reprezinta conditiile contemporane de producere a experientei trecutului. Pe de alta parte se pune un accent puternic pe meditatia asupra aspectului emancipator al modernităţii ca proiect neterminat. Din aceasta perspectiva există o nevoie urgenta de evaluare a potentialului actual al modernitatii si, concomitent, de analiza critica a erorilor sale.

PAVILION UNICREDIT
center for contemporary art & culture, E: pavilion@pavilionmagazine.org
www.pavilionunicredit.ro

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :