Saptamana grea /21-31 ianuarie, la CNDB

Săptămâna grea /21-31 ianuarie, la CNDB

Evenimentele nu se mai istoricizează, nu se mai înscriu într-o conştiinţă colectivă în mod tradiţional, aproape nimic nu mai lasă urme pentru că este urmat de alte mii de informaţii şi evenimente. Informaţia nouă dislocă informaţia anterioară, nu o urmează. Înregistrăm imagini cu noi şi le consumăm în acelaşi timp. O schimbare, o transformare a societăţii spectacolului pe care cu greu o putem evalua, spectatorii devin activi, îşi manevrează în solitudine instrumentele de comunicare în masă. Consecinţele social-politice şi antropologice ale acestor mutaţii în percepţie devin sesizabile dar nu neapărat inteligibile. Suportul/mediul pe care îl folosim pentru a ajunge la informaţie schimbă informaţia în sine. Azi, singurul criteriu rămas care decide gradul de civilizaţie al unei ţări sau continent este accesul la internet. Reprezentarea rămâne spaţiul predilect de afirmare al ideologiei şi standardului de identitate social-culturală propus de o societate.

Nimic nu a rămas « ne-performat”, pe lângă tradiţionalii “producători de realitate” (televiziunile, ziarele), astăzi viaţa este înregistrată şi livrată în « public », adică în comunităţile virtuale din care facem parte. Toate apariţiile în spaţiul public sunt regizate. Toate campaniile politice, de război sau caritabile, manifestările autorităţii (statului) şi ale corporaţiilor – mediate sau nu – protestele « Greenpeace” etc., folosesc regie/strategie, dramaturgie/propagandă, scenografie/cort electoral, actorie/candidaţi/generali de armată/activişti.

Cum recunoşti un gest artistic radical? Ce înseamnă radicalism în artă şi la ce mai foloseşte el? Cum se integrează dansul în arta contemporană?
Please, not another spectacle.
(Ion Dumitrescu)
http://postspectacle.blogspot.com/
twitter.com/IonD
twitter.com/florinflueras

PROGRAM « Săptămâna grea »

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :