ARTISTI, CERCETATORI, CETATENI/Intilnire 11 ianuarie/Bucuresti

Intilnirile „ARTISTI, CERCETATORI, CETATENI : ACTORI AI DIALOGULUI CULTURAL IN ORAS » (initiata de Asociatiile l’Age de la Tortue /Franta şi Banlieue d’Europ’Est/Romania in colaborare cu Institutul francez Bucuresti)

Luni, 11 Ianuarie 2010, între orele 16:00 şi  20:00

Sala Elvire Popescu, Institutul Francez Bucuresti (Bd. Dacia nr. 77, sector 1)     

(Intrare liberă)

PROGRAM

16,00- 18,30

1.      Artisti, cercetatori, cetateni

Intr-o lume globaliza(n)ta, in care frontierele se deschid tot mai mult, melanjul populatiilor implica o diversificare accentuata a referintelor culturale in cadrul oraselor din ce in ce mai cosmopolite. Pornind de la acest context, cum se pot inventa modalitati de a trai impreuna intr-o epoca in care imaginile cu expulzarile strainilor la frontiere alimenteaza regulat jurnalele televizate? Cum se pot inova actiunile in directia dialogului intre culturi cind majoritatea discursurilor oficiale tind sa evite conflictele, desi confruntarea multiplelor viziunilor poate constitui o pirghie fecunda, o expresie politica succeptibila de a reactualiza idea de colectiv. Cum  se pot initia masuri de interactiune sociala, inglobind incarcatura emotionala a diferitelor tipuri de expresii si formarea unor reprezentari ale celuilalt in cadrul interactiunilor culturale ? Ce poate aduce munca artistilor in acest context ? Cum se pot include domenii ca afectivul, imaginarul, in aceste noi santiere de lucru ? Cum se pot materializa multiplele lecturi ale contextului actual abordind imaginarul, visurile, utopiile ca teren de lucru.

Interventii: NICU MANDEA, BOGDAN GEORGESCU, ANDREEA GRECU, CONSTANTIN  VICA, CELIA GHYKA/CATALIN BERESCU, ISTVAN SZAKATS, MIHAELA MIRON. Perspective  artistice, societale,  manageriale…  asupra subiectului.

2.       Migraţiile în inima Uniunii Europene 

Oraşele europene au devenit din ce în ce mai cosmopolite prin intermediul urbanismului şi al migraţiilor. O echipă de cercetători şi de artişti va lucra cu ajutorul mărturiilor unor imigranţi şi va pune în discuţie mijloacele de a întreţine relaţiile sociale, într-o epocă în care întoarcerea către propria indentitate face dificil dialogul intercultural.

Nicolas Combes (L’Age de la Tortue, Franta) – Prezentarea proiectului «CORRESPONDANCES CITOYENNES. Les migrations au coeur de la construction européenne» – proiect de cooperare europeana intre Spania, Romania si Franta, 2010-201, in cadrul programului Comisiei Europene „Europa pentru cetateni”

Dezbatere si discutii in vederea incheierii unor parteneriate 

18, 30-20,00

Proiectia filmului : Babel Caucase toujours ! de Mylène Sauloy, un film despre o « aventura umana si artistica pe drumurile unei Europe in criza », un documentar despre un proiect european deja realizat.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :