“Pe Albastrele Carari….” /satul Vadu, jud. Constanta

“Pe Albastrele Carari….”

Initiatori grupul focAR si Alexandru Bounegru

focAR : Crezi ca, daca ne vom implica cu un proiect artistic intr-un spatiu neconventional, care vorbeste despre locuri uitate, fabrici si uzine, cocalari, smecheri, nesimtire, incalzire globala, poluare fonica, poluare urbana, verde, etc. vom trage un semnal de alarma maselor de locuitori? Crezi ca se va schimba ceva?

Alexandru Bounegru : Este greu de spus. La nivel superficial da, se va schimba ceva, cel puţin în atitudinea celor care vor participa direct la acest proiect. Este posibil ca această schimbare să nu afecteze masele mari de oameni; pentru un feed-back pozitiv este nevoie de campanii de educaţie de lungă durată, de conjugarea discursurilor diferitelor canale mediatice (ziare, televiziuni); semnalele de alarmă sunt extrem de utile dacă sunt dublate de un discurs unitar instituţional, politic, mediatic şi educaţional – să ne amintim că în România nu mai există, la ora actuală, nici o formaţiune politică ecologistă; au fost câteva iniţiative imediat după 1989, eşuate între timp. Aş spune că proiectele artistice desfăşurate în spaţiul public sau nu, pot sensibiliza locuitorii oraşelor; aceste proiecte nu sunt însă suficiente. Este necesară o implicare de lungă durată în viaţa comunităţii şi artiştii pot avea un rol determinant în schimbarea mentalităţii oamenilor.

Actiunea se defasoara pe data de 23 iulie in Dobrogea, langa Intreprinderea de Metale Rare, din satul Vadu, jud. Constanta.

Vadu este un sat in judetul Constanta, situat la 15 km de Navodari si 7 km dupa comuna Corbu. La iesirea din Corbu de sus, prima sosea la dreapta te va duce in satul care ani de zile a fost si este inca locul unde multi au cautat linistea. Aici incepe apa; si o limba de uscat intre Marea Neagra si lacul Sinoe. Aceasta portiune de uscat, incepand de la poligonul militar Capul Midia, se intinde pana la grindul Periboina, de unde se poate ajunge cu barca la Portita, apoi in Delta Dunarii. Este o zona pe care regimul comunist a incercat sa o introduca in circuitul industrial, construind aici Intreprinderea de Metale Rare, infiintata cu scopul de a prelucra zacamintele de titan si zirconiu de pe Grindul Chituc. Locul a fost multa vreme obiectiv de maxima securitate; dupa Revolutie totul a fost parasit si la ora actuala este doar o relicva ciudata implantata in teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Nu aruncati gunoaie ! Nu distrugeti flora sau fauna existenta!

“Pe Albastrele Carari….” face parte din programul « Ordinea de zi » iniţiat de grupul focAR şi Alexandru Bounegru. “Ordinea de zi” este un proiect social care încearcă să atragă atenţia individului urmărit de societatea de consum, punând în discuţie principiile de funcţionare ale acesteia.

focAR group Alina Tudor and Razvan Neagoe

 e-mail: ar_foc@yahoo.com

Blog: http://focargroup.blogspot.com/

Publicités

One Response to “Pe Albastrele Carari….” /satul Vadu, jud. Constanta

  1. gelu says:

    super proiectul acesta « Ordinea de zi » cu capitolele Pe albastrele carari…, Din amintiri nu poti trai…, super proiect ca de altfel tot ce inseamna proiect focAR. Bravo!!!!

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :