MOnuMENTS project//Constanta-Bucuresti

MOnuMENTS project

Coordonator: focAR group Alina Tudor & Razvan Neagoe

Documentare:  Alexandru Bounegru si Ramon Sadic Demirel

26 mai 2009

MOnuMENTS este un proiect artistic, propunand totodata o reflectie culturala si sociala; MOnuMENTS descompune si cartografieaza harta monumentelor de for public din Romania in mai multe parti, propunand totodata un dialog intre spatii rurale si urbane, intre mentalitati din diferite colturi ale tarii, intre present si trecut. MOnuMENTS prezinta pe de o parte momentul cand Monumentul respectiv a fost inaugurat precum si momentul in care cand noi l-am documentat fotografic.  MOnuMENTS a aparut din nevoia noastra de a explora si asimila istoria proprie prin prisma acestor insemne statice.

MOnuMENTS are si o latura educativa. Fiecare Monument important a generat discutii aprinse in epoca ridicarii sale.  Fotografiind  monumentele le-am clasificat in functie de epoca, modelaj, zona. Am observat ca simbolul care troneaza pe soclu defineste si perioada precum si destinatarul. Vulturul (simbol specific al Romaniei) si ostasul din perioada lui Carol sau Ferdinand s-au transformat in figurile reprezentative ale regimului comunist: ostasul sovietic si ostasul roman, Mircea, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, taranul, minerul sau muncitorul. Dupa revolutie monumentele publice au fost contestate iar in jurul lor s-au iscat numeroase controverse. De obicei s-a contestat autorul, subiectul si tehnica de executie, de catre specialisti. Un monument extrem de controversat a fost si este inca “Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989” din Piata Revolutiei, Bucuresti.

MOnuMENTS reprezinta un raspuns firesc, organic al artistilor la aceste mutatii si reconfigurari. Rezultatul imediat il reprezinta documentarea diversitatii ca mixtura intre dezvoltarea urbana si cea rurala, intre gesturi culturale si gesturi individuale sau colective. 

Deschidem proiectul MonuMENTS cu primul traseu care va documenta monumente aflate pe ruta Constanta – Bucuresti. Actiunea – performance incepe la ora 10.00 si se termina la 18.00. In majoritatea cazurilor monumentele de pe parcursul acestui traseu comemoreaza eroii din cele doua razboaie mondiale sau  diferite personalitati istorice reprezentative pentru spatiul romanesc. Actiunea consta in depunerea unui buchet de flori si respectarea unui MOMENT de reculegere in memoria celor care au realizat MONUMENTELE (sculptori, arhitecti, comanditari, sponsori, alti membrii ai comunitatii respective etc.).

Incepand in Constanta, traseul va continua prin Murflatar, Castelu, Cernavoda, Fetesti, Dragos Voda, Dor Marunt,Lehliu, Stefanesti, Tamadan, Branesti, Pantelimon, punctual final fiind in Bucuresti in piata Valter Maracineanu. Documentarea va fi realizata de Alexandru Bounegru.

grupul focAR

Alina Tudor si Razvan Neagoe

mail: ar_foc@yahoo. com

http://sites.google.com/site/focargroup/

http://urbantraces-focar.blogspot.com/

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :